Kratki sažetak i razlike OVZ i KVM Virtualizacije


Koju virtualizaciju odabrati?

   

OpenVZ virtualizacijailiKVM Virtualizacija

 

Ovo pitanje se gotovo uvijek nameće pri odabiru i kupnji VPS-a.

Najčešći upit je "koje je bolje?". No jedini pravi odgovor jest, da su obe virtualizacije odlične za svoju specifičnu namjenu.

Naime, OVZ je odlično rješenje kad je u pitanju LAMP/LNMP, jer u ovom slučaju pruža bolje performanse, odnosno više se preporuča za aplikacije koje zahtjevaju Apache/PHP/MySQL kao npr. Drupal, Joomla, Wordpress, phpBB i slične PHP skripte. Sama instalacija i reinstalacija u OVZ-u je znatno lakša za početnike, jer u SolusVM-u već postoje spremljene Linux distribucije koje se mogu instalirati u samo nekoliko klikova. Općenito OVZ ima prednost po pitanju performansi, jer se sama virtualizacija odvija na razini OS-a, te time dobiva na većoj fleksibilnosti pri povećanom opterećenju.

U slučaju KVM virtualizacije, VPS u potpunosti virtualizira cijelo sklopovlje računala/poslužitelja; CDROM, HDD, LAN, RAM, CPU..itd
Što sad to znači? Najveći stupanj virtualizacije se postiže kroz KVM, a to dopušta da se unutar KVM mašine također može napraviti virtualizacija, što je kod drugih tipova virtualizacije nemoguće. Može se instalirati gotovo bilo koji postojeći OS, da, to uključuje i Windows-e. KVM koristi dedicirane resurse, stoga je isključivo ograničen na njih, dok je kod OVZ ova restrikcija znatno manje izražena.

SSL Certifikat sa IP adresom
Sve u jednom paket. SSL Certifikat i IP adresa u jednoj povoljnoj cijeni. Odnosi se isključivo za web hosting pakete.
Samo 289,00kn/godišnje.

SolusVM korisničko sučelje za VPSZa upravljanje VPS-om se koristi SolusVM, koji je industrijski standard kad je u pitanju VPS hosting. Kroz SolusVM se mogu obavljati osnovne zadaće potrebne za svaki VPS. Ovo se donekle razlikuje, ovisno o tome o kojoj virtualizaciji je riječ.

Svaki korisnik ima sljedeće mogućnosti; REBOOT, SHUTDOWN, BOOT i REINSTALL(samo OVZ).

Za sve OVZ VPS-ove SolusVM već unaprijed na njih instalira SSH, dok kod KVM-a sami birate koji ISO image želite pokrenuti i u potpunosti sami instalirate i konfigurirate svoj Operativni Sustav.

Osim upravljanja, na raspolaganju vam je uvid u statistiku vašeg VPS-a, pa je tako moguće pogledati koliko RAM-a i CPU-a koristi u određenom periodu do unazad od najviše godinu dana.